Elena Moll geflankeerd door redactie
DE HOOFDFUIF. Waar het cabaret en andere figuren weer grandiose succès hebben geboekt.
21 April was het zover, de hoofdfuif! Misschien is het je niet opgevallen, maar het ZAAILANDER-team was er ook. Al fotograferend en luisterend naar wat er overal gesmoesd werd, kwamen ze tot de volgende sensationele conclusies:
ELO IN ACTIE;
HOOFDFUIF, GROOT SUCCES
Op deze hoofdfuif werd voor het eerst sinds jaren geen toneelstuk opgevoerd. Dit waarschijnlijk naar aanleiding van het fiasco van het toneelspel van vorig jaar, dat totaal niet geschikt was om voor een menigte scholieren op te voeren.
In plaats van het toneelstuk kwam het extra lange cabaret. Dit was volgens kenners op bepaalde gebieden niet zo goed als dat van vorig jaar, maar het was over het algemeen wel leuk.
verrassing
Wij spraken met de drie sterren van de avond, Amber Frugte, Elena Moll en Hanneke Schaafsma, die een stukje ballet opvoerden:
Ster Amber Frughte in trance
ZA: "Hoe zijn jullie op het idee gekomen om dit te doen?"
Elena: "Nou, Hanneke werd midden in de nacht wakker met dit idee. Ze heeft toen gelijk mij opgebeld en de volgende dag wisten we dat we het zouden doen."
ZA: "Vonden de lui van het cabaret het goed dat jullie dat dansje wilden opvoeren?"
Hanneke: "In eerste instantie niet, maar wat later mocht het dan wel. Ik denk alleen niet dat ze het leuk vonden."
Elena: "Ja , ze waren gewoon veel te serieus. Weet je, nadat wij hun hebben laten zien wat wij zouden gaan doen, hebben zij dat dansje waarin dat meisje wordt doodgestoken gemaakt."
ZA: "Dat leek wel wat op dat eerste dansje van jullie."
Amber, Hanneke en Elena: "Ja, precies."
ZA: "Waarom deden jullie dat tweede dansje niet met z’n drieën, dat zou iedereen wel leuk gevonden hebben, dachten wij."
Amber: "Het moest een symmetrisch dansje zijn, daardoor kon één van ons drieën niet meedoen, en dat was ik."
Hanneke Schaafsma in actie
Afijn, na dit exclusieve interview terug naar het cabaret. Als Je bedenkt dat dit alle muziek zelf gecomponeerd heeft en alle teksten zelf geschreven zònder hulp van een leraar, dan is dit toch wel knap. Alleen vonden wij dat het cabaret wat veel Fries in zijn repetoire had. Voor ons als niet-Friezen waren deze stukjes haast niet te volgen.
toet-toetbiong-boingpeppie en kokkie
Verder deed ons het stukje in het Fries over die koffer en die Jehovah, een beetje aan de zogenaamde "Peppi en Kokkie-Humor" denken, vooral toen die ene met een aanloop de koffer wilde dichtdoen en op het laatste moment haar vaart inhield om er gewoon op te gaan zitten, haha.
Neen, dan was dat stuk met die computer bijvoorbeeld veel leuker, met als grote ster Zwaantje van Dam, als de professor in de computerlogie.
Ook Theo Houkes was in vorm, toen hij de boze vader speelde, die wilde dat zijn zoon later een goed betaalde baan zou krijgen; rector of zoiets. Die opmerking over die goed betaalde baan stond namelijk niet in zijn tekst en hij heeft hem ter plekke verzonnen. Dit getuigt van vakmanschap dat, zoals je weet, meesterschap is.
stem
Opvallend was Karel F. Nats zangkunst. Met zijn zoetgevoosde stem zal het voor hem een koud kunstje zijn om van het RSG-cabaret, over te stappen naar het Muziek-Mozaïek van Willem Duys.
Natuurlijk zong Christien Pietersen, het meisje dat met Karel het liedje zong op de wijs van Love Story, Where do I begin, ook prima. Het was echter jammer dat de lichtknopman op dat moment even wat koffie slurpte, waardoor hij het licht niet op tijd uitdeed. Hoe jammer!
aaltje bijlsma
Dan is het nu slechts een kleine stap van Karel naar Aaltje Bijlsma, die goed op dreef was in het ballet dansje waarin zij doodgestoken werd door Piter Zwart. Hierbij vlakken wij het andere meisje dat meedeed, Marijke Noordenbos, natuurlijk niet uit. Over het algemeen werd dit dansje als het beste onderdeel van het cabaret beschouwd.
Het stukje over de directeur met zijn secretaresse vond men, uitgaande van ons ZAAILANDER-opinie onderzoek, ook erg leuk.
Zoals gewoonlijk was de zaal weer veel te rumoerig. Foei! Bon, volgend jaar maken de lieden van het cabaret de muziek zo hard, dat je je eigen stem niet kunt verstaan. Dan hou je vanzelf je mond wel.
Het muziekale gedeelte van het cabaret werd uitstekend verzorgd door onder andere Dick Pijnacker en Jos Durtler op hun gitaren. Het geluid van deze instrumenten viel helaas af en toe weg in het geheel. Ook Pyt Jan Sikkema deed zijn best om enkele schone klanken aan de piano te onttrekken, waarin hij geslaagd is.
finale
In de finale kreeg men de zaal niet erg mee. De Elo maakte dit weer goed door met enorme bossen bloemen aan te komen dragen, onder luid applaus van het publiek.
Na het cabaret werd het tijd om eens flink te gaan swingen. Tenminste dat dachten we, want wat was het geval? De groep Partner trad op, compleet met verstikkende rookwerpers en veel te harde muziek. Daar kwam nog bij dat als je achteraan stond, bijna niets van de hele groep Partner kon zien. Wij dachten dan ook dat er een bandje werd afgespeeld.
leraren
Zoals gewoonlijk waren er tamelijk weinig leraren op de hoofdfuif. Eén van de leraren die er wel was, was dhr. Pietersen, maar hij was onherkenbaar doordat hij z’n zondagse bril ophad. Dhr. Hoogeveen was ook aanwezig. Hij liep echter wat verloren door de Harmonie en bemoeide zich steeds met de kleding van het ZAAILANDER-team, die naar zijn smaak, nergens op sloeg. Het is altijd wel even interessant om te weten dat hij geweigerd heeft om met de voorzitter van de leerlingenraad, Gabriëlle Baron te dansen. Wat een kans liet dhr. Hoogeveen daar even zijn neus voorbij gaan!
reforger
Op de hoofdfuif is het altijd zo dat het op ’t laatst het leukst wordt. Zo ook deze keer.
Om ongeveer één uur begon Reforger met spelen. Hun muziek was veel beter om op te dansen dan die van Partner, waar iedereen dankbaar gebruik van maakte. Om ongeveer kwart voor twee zei Reforger dat dit het dan weer was voor vanavond en speelde nog één nummer. Dit voorval herhaalde zich nog vier keer en toen kapten ze er echt mee. Het was leuk geweest.
Beladen met roem en bloemen keren de meisjes terug naar hun kleedkamers.