Foto boven: Vlnr. Porsche Carrera, mevr. Bruggink, dhr. Vorwerk, de arken.
Wie regelmatig les heeft in de arken zal het zijn opgevallen dat deze drijvende lokalen er weinig florissant uitzien. Je moet er werken onder extreme temperaturen: de grote ruiten werker ’s zomers als een vergrootglas waardoor het er stikheet is, ’s winters deugt de verwarming weer eens niet, of is te laat aangedaan waardoor het uren duurt voordat je je handschoenen uit kan doen.
Arken: Doelwit van vernielingen.
Dit is natuurlijk niet een ideale vorm van lesgeven en krijgen. Als het koud is zit je te klappertanden en kun van kleumerigheid je pen haast niet vasthouden. Als het benauwd is krijg je hoofdpijn mede door de rioolstank die je opsnuift als het raam open mag. En als het nu maar bij de temperatuur bleef! De verdere omstandigheden zijn ook al niet je van het.
gordijnen
Daarmee bedoelen we dus de gescheurde gordijnen, banken waarvan de bladen losgaan als je er op leunt of zit, wat dhr. Ruiter aan den lijve heeft ondervonden. Ook werken de kleuren van de wanden in school niet erg opwekkend en dat dit kan leiden tot agressie, is te zien aan de vele gaten in deze wanden.
prestaties
Het kan ook leiden tot mindere oplettendheid en ook werkt het niet prestatieverhogend. Wiens schuld is dit? Als de directie toestemming zou geven om het geheel wat op te fleuren, zou er een boel veranderd kunnen worden. Maar zoals je kunt lezen op pagina 12 ontbreken hiertoe de financiën, door de vele vernielingen in het schoolgebouw en in de arken. Het ligt hier dus duidelijk niet aan de directie alleen maar ook aan de leerlingen, die de vele vernielingen aanrichten.
vicieuze cirkel
We zijn hierbij nu wel in een vicieuze cirkel beland. Wat is namelijk het geval? Het is een algemeen vaststaand feit dat vernielingen vaak worden aangericht als men ergens zijn of haar misnoegen over kenbaar wil maken. Nu kan dit te maken hebben met slechte cijfers, spanningen tijdens het examen, spanningen die onstaan tussen leerkrachten en leerlingen en de daarmee samenhangende strafmaatregelen.
agressie
Men kan zijn of haar agressie niet kwijt en men gaat vernielingen aanrichten, om die agressie wel kwijt te raken. Misnoegen is dus vaak de oorzaak van vernielingen. Dit misnoegen kan óók ontstaan over de omgeving waarin les moet worden gegeven en gekregen. Dit hoeft voor de leerling(e) zelf niet eens meteen merkbaar te zijn. Toch is het te merken aan de vernielingen die deze leerling(e) evt. aanricht. Als een ruimte er erg aantrekkelijk uitziet, dan komen vernielingen hier bijna niet voor. Men voelt zich er prettiger, en dit kan ook bijdragen tot betere resultaten in het leren.
veranderingen
Het is dus duidelijk dat er eerst veranderingen moeten worden aangebracht wat kan gebeuren nadat duidelijk wordt wat het merendeel van de leerlingen de prettigste ruimte vinden om in te werken, waar men achter kan komen door een enquête te houden onder de leerlingen waarin vragen worden gesteld over de aard van de veranderingen die evt. zouden kunnen worden aangebracht.
Het is duidelijk dat er, als er veranderingen zijn aangebracht, meer tevreden leerlingen zullen zijn als nu.
doorbraak
Er zal minder worden vernield en er komt meer geld beschikbaar voor andere doeleinden. De vicieuze cirkel is doorbroken en we kunnen eindelijk werken onder betere studeer-klimatologische omstandigheden doordat verwarmingen nu wèl kunnen worden verbeterd. De stank van de grachten zullen we mee moeten leren leven tot er dan toch een nieuwe school klaar is (waar de lokalen er natuurlijk aantrekkelijker uit zullen zien.. toch?)
Hoeveel gaat het kosten?
Op de foto zie je een staaltje jeugdvandalisme dat er niet om liegt. In de arken zijn kapot getrapte prullebakken en wanden schering en inslag. Nu moet hierbij aangetekend worden, dat die wandjes erg dun zijn. Maar daarom hoef je die dingen natuurlijk niet kapot te gaan trappen. Als je dat toch doet, dan moet je een geheel nieuwe plaat vergoeden. Maar wat gebeurt er als de dader van de vernieling niet gevonden kan worden? Dan wordt er of niets aan gedaan, of er wordt een minuscuul plaatje hardboard op gespijkerd.
In de arken zit onder het bord een goot om het krijt in te doen. In een van de arken was dat ding er al half af, als er een brugklassertje aankomt die er nog een splinter afslaat. Moet die een hele nieuwe goot betalen!!!
Zo komt de school natuurlijk wel aan het geld om alle vernielingen te betalen, maar dit lijkt ons niet de juiste wijze.
Om even een vergelijking te trekken: Als jij een autowrak opblaast, hoef je ook niet de prijs van een nieuwe Rolls te betalen aan de gedupeerde.
Tineke & Arjen.
